Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
De Europese Unie staat aan de vooravond van een revolutie op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) in de gezondheidszorg. AI biedt de belofte om miljoenen levens te redden door de kwaliteit van zorg te verbeteren, kosten te verlagen, de toegankelijkheid van zorg te vergroten en gezondheidsdreigingen vroegtijdig te signaleren. Tegelijkertijd brengt AI aanzienlijke risico’s met zich mee voor patiëntenrechten, zoals medische privacy, zelfbeschikking en gelijke toegang tot zorg. Omdat technologische ontwikkelingen sneller gaan dan juridische regelgeving, is het de vraag of het huidige Europese kader voor bescherming van patiëntenrechten voldoende is aangepast aan de impact van AI-technologie op patiënten.

Het opstellen van een EU-regelgevings- en wetgevingskader op het gebied van AI is complex: de EU staat voor de moeilijke taak om een evenwicht te vinden tussen innovatie en individuele belangen, rechten en waarden. Dit promotieonderzoek, uitgevoerd door Hannah van Kolfschooten, onderzoekt op welke manieren gezondheids-AI op EU-niveau wordt gereguleerd en welke juridische uitdagingen er zijn, bekeken vanuit het perspectief van patiëntenrechten.

Een deel van dit onderzoeksproject werd uitgevoerd aan Harvard Law School in het kader van een gastonderzoekschap. Kristina Irion van het Instituut voor Informatierecht (IViR) is bij dit project betrokken als co-promotor.

Onderzoekers: 

Mr. H.B. (Hannah) van Kolfschooten LLM

Main researcher

Prof. dr. mr. A. (Anniek) de Ruijter

Supervisor

Prof. dr. J. (Johan) Legemaate

Supervisor

Dr. K. (Kristina) Irion LLM

Supervisor