Recht voor Gezondheid en Leven
De zorgkosten zullen de komende jaren steeds blijven groeien, zo zijn de voorspellingen. Er is een dringende behoefte aan duurzame zorgsystemen. Door innovaties in de zorg; nieuwe medische hulpmiddelen, nanogeneeskunde, eHealth en de steeds groeiende rol van kunstmatige intelligentie (AI) veranderen de structuur, de organisatie en soms ook de wijze van machtsuitoefening in de volksgezondheid en de gezondheidszorg. AI-technologieën kunnen worden ingezet voor praktisch ieder aspect van de gezondheidszorg en volksgezondheid: van AI-software voor het detecteren van borstkanker in screeningsmammografie en AI-algoritmen die een voorspelling kunnen doen over de uitbraak van besmettelijke ziekten, tot AI-gedreven draagbare apparaten om patiënten op afstand te monitoren en volledig autonome robotica. AI belooft miljarden levens te redden.
Nieuwe technologie in de zorg en de publieke gezondheid kan mogelijkheden om meer efficiëntie te bereiken en daarnaast de kwaliteit en veiligheid van de gezondheidszorg te verbeteren. Tegelijkertijd kunnen deze technologieën ook een schaduwzijde hebben bijvoorbeeld voor de zelfbeschikking van patiënten, de bescherming van medische gegevens, of voor de professionele verantwoordelijkheid van zorgverleners. We werken aan deze uitdagingen in de context van deze projecten:
De bevindingen uit deze onderzoekslijn kunnen een brede impact hebben op beleid en praktijk. De belangrijkste bevindingen zullen worden gebruikt om te evalueren of er voldoende wettelijke garanties zijn in de huidige wetgeving en het huidige beleid om op EU-niveau voldoende bescherming te bieden aan de eindgebruikers van AI in de gezondheidszorg: patiënten. Andere resultaten zullen ook inzichten opleveren op het gebied van de toekomstige ontwikkeling van nieuwe AI-modellen en hun klinische implementatie.
Deze onderzoekslijn draagt bij aan één van de prestigieuze interfacultaire Research Priority Areas van de UvA: AI Health decision making, die wordt gecoördineerd door het AmsterdamUMC in samenwerking met de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde & Informatica en de Faculteit der Geesteswetenschappen. De onderzoekslijn is verbonden met het programma Human(e) AI van de UvA.