Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Overgewicht en obesitas veroorzaken wereldwijd grote gezondheidsproblemen. Obesitas wordt in verband gebracht met veel ziektes en aandoeningen, zoals diabetes en kanker, heeft invloed op de mentale gezondheid en kent sociale en economische gevolgen. In 2019 had 50,1% van de Nederlanders van 18 jaar en ouder overgewicht of obesitas. In steden kan dit probleem het meest schrijnend zijn, vooral bij kinderen. Een gezonde voedselomgeving levert een belangrijke bijdrage aan het voorkomen en terugdringen van overgewicht en obesitas, en kan daarmee de individuele gezondheid aanzienlijk verbeteren. Deze onderzoekslijn heeft als doel om beter inzicht te krijgen in de juridische mogelijkheden om een gezonde voedselomgeving in stedelijke omgevingen te waarborgen.

De inrichting van de fysieke leefomgeving beïnvloedt de gezondheid van inwoners. Ongezond voedsel vormt een groeiend probleem in het hele land. De fysieke leefomgeving van de gemiddelde Nederlander stimuleert de consumptie van ongezond voedsel en weinig lichaamsbeweging. Dit wordt ook wel de “obesogene omgeving” genoemd. Deze obesogene omgeving wordt genoemd als een belangrijke oorzaak van de landelijke toename van overgewicht en obesitas.

Een gezonde voedselomgeving levert een belangrijke bijdrage aan de preventie en vermindering van overgewicht en obesitas, en kan daarmee de individuele gezondheid sterk verbeteren. Er zijn echter veel vragen over welke juridische instrumenten steden/gemeenten tot hun beschikking hebben om de voedselomgeving gezonder te maken, gezien mogelijke beperkingen door nationale en internationale wet- en regelgeving (zoals wetgeving rond ruimtelijke ordening). Deze onderzoekslijn heeft als doel om beter inzicht te krijgen in de juridische mogelijkheden om een gezonde voedselomgeving in stedelijke context te waarborgen. We hanteren een global-to-local benadering en werken nauw samen met de gemeentelijke gezondheidsdiensten van Amsterdam, Den Haag, Ede, Utrecht en Rotterdam om juridische oplossingen te vinden die in de praktijk toepasbaar zijn.

Onderzoekers:

 

Prof. dr. mr. A. (Anniek) de Ruijter

Faculteit der Rechtsgeleerdheid

Gezondheidsrecht

Mr. dr. B. (Bastiaan) Wallage

Faculteit der Rechtsgeleerdheid

Gezondheidsrecht

Mr. H.B. (Hannah) van Kolfschooten LLM

Faculteit der Rechtsgeleerdheid

Gezondheidsrecht