Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Recht voor Gezondheid en Leven verwelkomt Veerle van Waarde als onderzoeker. Haar onderzoek richt zich op de juridische mogelijkheden om de stedelijke voedselomgeving gezonder te maken. Dit onderzoek bouwt voort op het eerder verschenen rapport Tussen Mens en Ruimte, waarin werd aangetoond dat een gezonde voedselomgeving meetbaar kan worden gemaakt. Dit biedt aanknopingspunten voor regelgeving die de voedselomgeving in steden gezonder kan maken.

Samen met Anniek de Ruijter en Bastiaan Wallage zal Veerle van Waarde binnen Recht voor Gezondheid en Leven onderzoeken welke juridische instrumenten effectief kunnen bijdragen aan het realiseren van een gezonde voedselomgeving. Daarbij wordt gekeken naar de gezondheidswetenschappelijke, beleidsmatige, juridische en maatschappelijke aspecten van regelgeving op dit gebied.

Een persoonlijke drijfveer

Van Waarde’s interesse in dit onderzoeksveld komt mede voort uit haar eigen ervaringen als inwoner van Amsterdam, waar zij in het centrum opmerkt dat ongezond voedsel op veel plekken ruimschoots beschikbaar is. "Omdat het voor burgers lastig(er) is om voor gezond voedsel te kiezen, vind ik het belangrijk om na te denken over de regulering van de voedselomgeving," legt ze uit. Dit roept volgens haar vragen op: welke juridische interventiemogelijkheden zijn er? Wat zijn de gevolgen van deze maatregelen voor de buurt, de stad en het gedrag van bedrijven en burgers? En tot hoever kan of moet de overheid gaan in het reguleren van de voedselomgeving?

Achtergrond in Staats- en Bestuursrecht

Veerle heeft een achtergrond in Staats- en Bestuursrecht en startte haar academische carrière als promovenda, waar ze onderzoek deed naar het verstrekken van overheidsgeld via revolverende fondsen. Sinds begin dit jaar is ze werkzaam als docent en onderzoeker bij de sectie Staats- en Bestuursrecht aan de Universiteit van Amsterdam. Ze verzorgt onderwijs in bestuursrechtelijke vakken, coördineert het mastervak Financiering door de overheid en begeleidt studenten bij hun scripties. Daarnaast is ze lid van de hoor- en adviescommissie voor bezwaarschriften en klachten van de provincie Noord-Brabant.

Hoewel ze tijdens haar studie aanvankelijk twijfelde tussen de master Gezondheidsrecht en Staats- en Bestuursrecht, is ze er nu van overtuigd dat deze rechtsgebieden nauw met elkaar verweven zijn. "Bestuursrecht kan worden ingezet om gezondheidsrechtelijke doelen na te streven en vraagstukken op te lossen. Ik ben blij dat we binnen de UvA met dit onderzoek de samenwerking tussen Staats- en Bestuursrecht en Gezondheidsrecht versterken."

Interdisciplinair onderzoek voor impactvolle oplossingen

Een belangrijk aspect van Veerle’s onderzoek bij het Recht voor Gezondheid en Leven is de interdisciplinaire samenwerking. Het project brengt juristen, gezondheids- en voedingswetenschappers van de UvA en Amsterdam UMC samen. "Tijdens mijn promotieonderzoek was ik betrokken bij het project Financieren in Netwerken, waarin juristen, economen en bestuurskundigen samenwerkten. Daar heb ik geleerd dat juridische oplossingen in de praktijk soms helemaal niet werken of zelfs haaks kunnen staan op economische of bestuurskundige oplossingen," vertelt Veerle.

Ze kijkt er dan ook naar uit om met gezondheids- en voedingswetenschappers samen te werken. "Ik zal niet alleen inhoudelijk veel leren, maar het zal ook mijn blik op het recht verrijken. Hopelijk komen we tot oplossingen waar de praktijk echt iets aan heeft, zodat de stedelijke voedselomgeving daadwerkelijk gezonder wordt gemaakt."

Mr. V.A. (Veerle) van Waarde

Faculteit der Rechtsgeleerdheid

Staats- en bestuursrecht